Sestava garažnih vrat

Vrata garažna so zelo pomemben element vsakega stanovanja, hiše ali bloka. Garaža je namreč prostor, v katerega spravljamo ne le avtomobile ali druga prevozna sredstva, temveč pogosto še marsikaj drugega. Garaža poleg tega omogoča tudi prehod v hišo in je zato pomembno, da so njena vrata dovolj robustna in varna. 
 
Pogosto uporabljan material je vročecinkana pločevina z izolacijskim polnilom in poliuretanske pene, polnjene pod pritiskom. Zunanji del je lahko obdelan s folijo ali barvo, pri čemer so zelo moderne imitacije (npr. lesa). Pogosta materiala sta tudi PVC in aluminij. Precej redkeje izbirajo ljudje lesena garažna vrata, saj zahtevajo več vzdrževanja in imajo krajšo življenjsko dobo.
Kar se odpiranja in zapiranja tiče so lahko vrata opremljena z različnimi sistemi. Najpogostejše variante so: sekcijska dvižna ali sekcijska drsna vrata, rolo vrata, dvižna vrata in dvokrilna garažna vrata. Najpogosteje se stranke odločajo za sekcijska vrata; ta so sestavljena iz sekcij (lamel), ki se preko vodil zapeljejo in pospravijo pod strop. Njihova prednost je v tem, da zasedejo zelo malo prostora. Na voljo so v več variantah (npr. z izoliranimi lamelami) in imajo lahko vgrajena vrata za osebni prehod. Sekcijska drsna vrata delujejo po istem principu, vendar se zapeljejo ob steni (torej ob strani). Ravno tako zasedejo malo prostora, poleg tega pa zagotavljajo vrhunsko tesnenje. Rolo vrata so sestavljena iz manjših lamelic, ki se ob odpiranju navijejo v rolo. Ta sistem zahteva nekoliko več prostora. Dvižna vrata so ponavadi kovinska in so zgrajena v enem kosu. Navadno niso tehnološko dovršena in ponujajo precej slabšo izolacijo in tesnenje. Dvokrilna garažna vrata so ponavadi priljubljena izbira tistih strank, ki potrebujejo specifična vrata za njihove potrebe. Ponavadi so iz podobnega materiala kot sekcijska vrata.
Poleg prijetnega izgleda, praktičnega sistema in dobrega tesnenja in izolacije morajo garažna vrata zagotavljati tudi varnost. Ročna vrata imajo kljuko, ki se odpira in zapira s ključem in deluje kot mehanski zapah. Precej bolj dovršen varnostni sistem pa ponujajo vrata na pogon. Ponavadi imajo vgrajen varnostni protivlomni zapah z možnostjo dodatnih ročnih zapahov. Možno je tudi večtočkovno zaklepanje. Za dodatno varnost je priporočljiva namestitev fotocelic, ki bodo lahko 24 ur na 24 stražile prehod v garažo.
Vrata na pogon se da upravljati bodisi z daljincem kot tudi z vrsto drugih sistemov. Zelo aktualne variante so na primer ključna stikala, kodna stikala z daljinskim delovanjem in celo čitalci prstnih odtisov.
Nekoč se izgledu garaže in njenih vrat ni posvečalo prav veliko pozornosti; danes pa je drugače, saj se ljudje zavedajo, da je tudi garaža del hiše in je zato pomembno, da se čimbolj barvno in stilsko ujema z njeno zunanjo podobo. Prav zaradi tega je na voljo čedalje več možnosti in variant, ki omogočajo, da lahko izbirate med raznoraznimi materiali in sistemi odpiranja vrat. Najboljše je, da se pred izbiro garažnih vrat posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo znali svetovati, katera varianta je za vas in za vaše potrebe najboljša. Pri izbiri boste tako lahko vključili estetski, funkcionalni in varnostni vidik v celoto, ki bo izdelana po vaši meri.