Garažna vrata

Garaža je tisti prostor stanovanja, hiše ali bloka, v katerega spravljamo avtomobile ali motorje in še marsikaj. Pomembno je, da je garaža dobro izolirana in predvsem varna, saj v večini primerov omogoča vstop v hišo. Za zagotavljanje dobre toplotne izolacije in tesnenja ter seveda varnosti poskrbijo dobra garažna vrata. Ta morajo hkrati biti praktična ter močna in trdna, saj morajo varovati hišo pred vlomi. Obstaja več vrst garažnih vrat, ki se razlikujejo po materialu, izgledu in predvsem po sistemu odpiranja in zapiranja.
 
Sekcijska vrata za garažo so najbolj razširjena. Stranke jih izbirajo zato, ker so enostavna za uporabo, zagotavljajo varnost in se prilagajajo dimenzijam garaže. Odpirajo se navpično navzgor in se pod stropom zapeljejo po posebnih vodilih vodoravno v prostor pod stropom. Njihov sistem omogoča  optimalno izkoriščanje prostora v garaži. Garažna vrata se prilagodijo  vsaki vhodni odprtini, saj jih izdelujemo po meri. Za pogon pri odpiranju in zapiranju poskrbi elektromotor, ki deluje gladko in tiho. Lamele, iz katerih so sestavljena sekcijska vrata, so dobavljiva v različnih materialih in barvah. Pri sekcijskih vratih je možna tudi vgradnja vrat za osebni prehod.
Stranska drsna vrata za garažo so najboljša izbira za nizke garaže ali takšne garaže, kjer se vrata ne morejo pospraviti pod strop (npr. zaradi kakšnih cevi ali luči). Stranska drsna vrata omogočajo delno odpiranje, kar je lahko velikokrat zelo praktično, saj omogoča osebni prehod v dom brez avtomobila. To je posebno dobra izbira za tiste, ki uporabljajo garažna vrata kot vhod v svoj dom. Takšna vrata zagotavljajo trdnost in stabilnost ter visoko toplotno izolacijo. So zelo enostavna za uporabo in omogočajo vgradnjo najnaprednejših varnostnih sistemov. Poleg tega so dobavljiva v različnih barvah in z možnostjo vstavljanja raznih estetskih dodatkov.
Krilna garažna vrata so primerna za tiste garaže, kjer je zelo malo prostora in se vrata ne morejo zapeljati ne v stran, niti pod strop. Ponavadi so opremljena s pogonom, ki omogoča daljinsko odpiranje in zapiranje. Izbira ustreznih krilnih vrat omogoča velik estetski učinek, saj so na voljo v različnih barvah in kombinacijah, poleg tega se stranke pogosto odločijo za vgradnjo dodatkov, kot so na primer steklena okna.
Materiali, ki jih uporabljamo pri izdelavi garažnih vrat, so različni. Najbolj cenjena so vrata iz vročecinkane pločevine z izolacijskim polnilom iz poliueretanske pene, ki je polnjena pod pritiskom. Zunanji del takšnih vrat je ponavadi obdelan s folijo ali barvo. Pogosto uporabljena materiala za izdelavo vrat sta tudi aluminij in PVC. Izbira lesenih vrat pa je vse redkejša, saj zahtevajo precej več vzdrževanja in se prej pokvarijo, poleg tega pa zagotavljajo manj varnosti.
Garažna vrata morajo zagotavljati tudi varnost; prav zaradi tega so moderna vrata opremljena z najnovejšimi varnostnimi sistemi, ki garantirajo zanesljivo delovanje. Takšna vrata so predvsem vrata na pogon, saj se ročna vrata zapirajo le s kljuko in zapahom. Vrata na pogon imajo vgrajen varnostni protivlomni zapah z možnostjo dodatnih ročnih zapahov. Velikokrat omogočajo tudi večtočkovno zapiranje in možnost namestitve fotocelic, ki stražijo prehod v garažo podnevi in ponoči. Napredni varnostni sistem bo varoval vašo garažo in dom ter vam omogočal miren spanec.